Sömn, vila och återhämtning efter en lång, stressig dag är helt avgörande för att du ska må och fungera bra nu och hela livet. Ny forskning visar att en enda natts sömnbrist skadar immunförsvaret och därmed även risken för att drabbas av virus. Längre tids sömnbrist påverkar hälsan negativt och ger ökad risk för depression och fysiska sjukdomar.
Ofta är stress och oro en bidragande orsak till att många sover dåligt och för lite. Sömnbrist påverkar humöret, de nära relationerna och den mentala förmågan negativt. Det försämrar ditt minne och din uppmärksamhets- och koncentrationsförmåga. Det blir lätt en ond cirkel som i sin tur ger ännu sämre sömn. Sömnbrist är också en stress för kroppen och därmed en bidragande orsak till bukfetma som är den farligaste typen av övervikt.

Det finns alltså flera skäl till att minska på stressen och förbättra sömnen. Så vad kan du göra? Hur ser ditt liv ut? Hur tar du hand om dig själv och din hälsa? Vad behöver du för att minska på den dagliga stressen och hur kan du börja göra förändringar i den riktningen genom att börja skala av och prioritera. Vad är viktigast i ditt liv? Hur ser dina relationer ut? Hur mår du i kroppen och själen? Att hitta orsaken till det som skapar stress och påverkar din sömn negativt är viktigt för att komma tillrätta med det. 

Ofta finns det flera förklaringar och därmed också flera möjligheter till förändring och förbättring av din hälsa. Ibland kan det vara väldigt enkla orsaker. Kanske det du äter och dricker påverkar din sömn negativt? Att undvika koffein, alkohol, snabba kolhydrater och socker i alla former är en bra start. En enklare kostomläggning kan hjälpa dig att sova bättre.

När du har svårt att varva ner och bli lugn så är det bra att bli medveten om din andning. Hur du andas är avgörande för hur du kan hantera stress, oro och ångest. Medveten andning ger ökat lugn i sinnet och minskar utsöndringen av skadliga hormoner. När du andas rätt så förebygger du både fysiska och psykiska sjukdomar eftersom andningen påverkar din hälsa på ett grundläggande sätt. Ta några djupa, långa andetag och andas genom näsan medan du känner hur magen åker in och ut. Du blir genast mer avslappnad. 

Det finns många sätt att bli medveten om din andning, till exempel genom mindfulness och meditation. Eller i kombination med olika former av fysisk och mental avslappning där andningen utgör en viktig bas, till exempel Qigong eller Yoga. 

Din sömn och dina hälsa förbättras om du tränar aktivt minst en halvtimme under dagen och ser till att få upp pulsen och svettas ordentligt. Att ta en promenad på förmiddagen ger det för sömnen viktiga soljuset, men även frisk luft, mental avslappning, fysisk rörelse och därmed mer energi. Träna också dina muskler på olika sätt och använd din kropp varje dag. Om du dessutom avslutar kvällen med ett hett bad så blir du avspänd och tung i hela kroppen. Allt detta bidrar positivt till din sömn. 

Att släppa på inre stress, oro och spänningar är det absolut viktigaste du kan göra för att slappna av. Ett snabbt och enkelt sätt är att skratta. Skratt löser upp spänningar och har en rad positiva effekter för vår hälsa och mående. Titta på ett avsnitt av din favoritkomedi och känn hur det påverkar hela din sinnesstämning och din kropp. Men, titta inte på komedin från din datorskärm, surfplatta eller mobil. Forskning visar att det blåa skärmljuset sänder ut strålar på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag. Det påverkar direkt sömnhormonet melatonin och därför får vi svårare att somna. Så läs gärna en avkopplande bok i sängen, men inte från en läsplatta. Och stäng av alla skärmar en – två timmar innan sovdags. 

Beröring i form av massage, kramar, att hålla handen med någon du tycker om och alla andra former av fysisk närhet är väldigt välgörande för hälsan. Vid fysisk beröring, närhet och värme utsöndras lugn-och-ro-hormonet oxytocin som ger lugn, avslappning och välbefinnande. 

Ett optimalt, djupgående och effektivt sätt att uppnå inre lugn och en mental och känslomässig balans, är genom metoder inom så kallad energipsykologi. Då kommer vi åt grundorsaken till det som skapat spänningar, inre stress, oro och ångest och kan frigöra detta förvånansvärt snabbt jämfört med andra terapiformer. 

Du kan själv närsomhelst knacka dig lugn och avspänd med EFT, Emotional Freedom Techniques eller ”tapping”, världens snabbast växande självhjälpsmetod och en form av psykologisk akupressur. Mindful Tapping, MT, är en ny, svensk variant som vilar på vetenskaplig grund. Det är en enkel och lika djupgående knackningsprocess. Du knackar själv på punkterna medan du tyst fokuserar inåt på din kropp, dina tankar och dina känslor. Själva knackningen minskar utsöndringen av stresshormonet kortisol i blodet med i genomsnitt hela 24 procent och ända upp till 50 procent enligt vetenskapliga studier på knackning med EFT. Det är av anledningarna till att du snabbt blir lugnare med knackning och därmed också kan tänka mer klart, uppleva en ökad inre känslomässig balans och sova som en stock på natten. 

Om du vill lära dig knackning/tapping som självhjälpsmetod så erbjuder Självkraft workshops i detta över hela landet, både för privatpersoner, företag, arbetsplatser och föreningar. 

Självkraft erbjuder även individuella sessioner för att komma åt grundorsaken till din inre stress eller obalans. Du guidas tryggt i en kraftfull, tidseffektiv och unik process där Lena hjälper dig att bli fri från inre blockeringar och rädslor som begränsar och hindrar dig från att uppnå just dina mål – oavsett vad det är. Vi arbetar för att du ska uppleva djupgående förändring med varaktigt resultat. 

När du prioriterar och tar hand om dig själv skapar du de bästa förutsättningarna till fysisk och psykisk hälsa, goda relationer och ökad livskvalitet. 

Vill du få veta mer om hur Lena kan hjälpa just dig? Ring för en kostnadsfri konsultation på telefon 072-744 41 00 eller maila lena@sjalvkraft.se för kontakt och tidsbokning.