Rörelse stimulerar din kropp och din hjärna positivt. På samma sätt har stillasittande en negativ påverkan. Du är skapad för rörelse och ska helst stå och gå så mycket som möjligt. När du rör på dig bildas ny energi som du kan använda för att röra dig ännu mer och skapa ny energi. Dessutom utsöndras endorfiner som ger positiva känslor av välbehag under och efter ett träningspass. Du mår helt enkelt mycket bättre mentalt med regelbundna promenader eller joggning och minskar även risken för nedstämdhet och depression.

Rörelse, motion och fysisk träning stärker alltså hela dig och ger enorma hälsovinster. All forskning visar hur regelbunden träning bidrar till ökad fysisk och psykisk hälsa. Det minskar risken för de flesta sjukdomar och hjälper till att hålla vikten på en hälsosam nivå. Det ökar koncentration och uppmärksamhet och minskar den dagliga stressen. Allt detta gör också att du sover bättre på natten.

Att hitta ett sätt att röra på sig och träna i vardagen – på ett sätt som just du trivs med – är viktigt för att stärka dig själv på alla plan. Rör på dig helst var tjugonde minut. Ställ en timer och res dig upp och aktivera kroppen på något sätt i tio minuter innan du sätter dig ner igen vid skrivbordet, i soffan eller framför datorn. Att stå och jobba är allra bäst och ökar kroppens förbränning lika mycket som att springa tio maratonlopp på ett år. Att ta en promenad eller simma kan vara första steget till att orka röra dig ännu mer tills det känns som ett naturligt behov som du längtar efter. 

Nästa steg är att utmana dig själv att öka på takten, tyngden eller variationen i träningen för att uppnå ännu mer positiva effekter i kropp och psyke. När du väl fått in vanan och upplevt den sköna känslan efter träning så vill du bara träna ännu mer. Om du redan tränar regelbundet så är du redan fullt medveten om det här. 

Den som ligger i riskzonen eller redan drabbats av en sjukdom, som till exempel utmattningsdepression, ska lyssna på kroppens signaler. Det betyder inte att man ska sluta att träna kroppen – tvärtom.  Att till exempel träna musklerna genom styrketräning är väldigt bra för hjärnan och minskar risken för depression visar nya studier. Att ligga i soffan och vila eller passivt gå hemma och ta det lugn i månader hjälper inte tillfrisknandet utan kommer snarare fördröja det. Aktiv återhämtning som till exempel Qigong, Yoga och en halvtimmes daglig promenad i dagsljus, är både stärkande och välgörande på alla sätt. Har du en fysisk sjukdom som begränsar din rörelseförmåga så är det extra viktigt att få hjälp med hur du bäst kan använda din kropp och stimulera dina muskler efter just dina förutsättningar.

Att i ett avslappnat tillstånd bara tänka på och föreställa dig att du tränar eller springer, förbättrar rent fysiskt din kondition och ökar din muskelmassa. Det har man visat i nya spännande forskningsstudier. Så även den som inte kan röra på sig alls eller väldigt begränsat kan använda hjärnan och fantasin för att uppnå väldigt positiva resultat. Det är ett tydligt exempel på effekterna av mental träning i form av självhypnos och visualisering. Du har alltså alla förutsättningar och möjligheter att använda din SJÄLVKRAFT – din egen kropp, dina egna sinnen och människans naturligt självläkande förmåga – till att skapa ny SJÄLVKRAFT, en bättre hälsa och ökat välbefinnande! 

Om du vill ha hjälp med mental träning, hypnos och livscoachning för att komma igång med träning eller få hjälp med att hitta kraften och motivationen inom dig, så kan du få hjälp av TA FRAM DIN SJÄLVKRAFT. Där ingår även kraftfulla metoder som EFT/knackning/tapping och mental träning genom hypnos som kan kombineras med hälsoguidning efter just dina behov och önskemål.