Att få i sig näring som kroppen behöver för att fungera är en av grundpelarna till god hälsa. Näring får du från kosten du äter och även genom hälsosam dryck. Du behöver få i dig alla vitaminer och mineraler men om maten är näringsfattig på grund av ensidig kost, processad snabbmat, gifter, kemikalier och tillsatser så kan du få näringsbrist. Motsatsen är till exempel ekologiska äkta råvaror och mycket vegetarisk kost som ger dig massor med näring.

Det finns mat som stärker din hälsa och ditt välbefinnande och det finns mat som försämrar och försvagar. Att lära dig vad du kan äta mer av och vad du bör undvika är ett konkret sätt att ta kontroll över din hälsa.

Ny forskning visar att magen fungerar som en ”andra hjärna”. Precis som hjärnan så utsöndrar magen viktiga signalsubstanser som påverkar både ditt humör och psykiska välbefinnande. Dessa två hjärnor måste samarbeta för annars uppstår kaos i magen och nedstämdhet i hjärnan. Om det uppstår inflammationer i magens system så påverkar det även hur du mår rent psykiskt. 

Depression kan därför uppstå eller förvärras på grund av inflammationshöjande mat, som exempelvis rött kött, mjöl, mjölk, socker och margarin. Avstå helt eller minska ner på detta och ät mer av inflammationsdämpande mat som fet och vildfångad fisk, grönsaker, bär, nötter och nyttiga fetter som rapsolja och olivolja. Krydda maten med vitlök, ingefära, gurkmeja och chili som är starkt anti-inflammatoriska. 

Även stress skapar inflammationer och näringsbrist i kroppen. Därför kan det ibland vara nödvändigt med extra vitaminer och mineraler för att kompensera för olika bristtillstånd på grund av stress, miljögifter och bristfällig kost, men också hård fysisk träning. Bristen på det viktiga solljuset ger oss D-vitaminbrist och därför rekommenderas alla att ta extra D-vitamintillskott för att få det livsviktiga skydd mot sjukdomar som solstrålarna bidrar med.

Din kropp bildar viktiga hormoner som är avgörande för din hälsa. Industritillverkad snabbmat och felaktig kost påverkar kroppens hormonproduktion negativt och ger upphov till matberoende, övervikt och fetma, men även psykisk ohälsa som nedstämdhet och depression. 

Den vanliga snabbmaten är särskilt framtagen för att få människor att äta mer så att företagen kan sälja mer. Snabbmatsindustrin vet att hjärnan triggas av att maten är knaprig, fet, salt och söt. Produkterna innehåller en rad onödiga och ohälsosamma tillsatser och smakförstärkare. När man dessutom kombinerar två ingredienser som till exempel socker och fett eller fett och salt, så väcks suget efter mer. 

Hjärnan triggas också av det vita sockret som är lika beroendeframkallande som drogen heroin. Det gör det alltså mycket svårare att minska på sitt sockerintag eftersom det skapat ett sötsug och sockerberoende. Vi äter mest smågodis i hela världen och försäljningen av konditorivaror har ökat med 300 procent per person och år i Sverige. Konditorivaror och bakverk består främst av socker och dessutom av vetemjöl som omvandlas till socker i kroppen. Det ger övervikt, lättretlighet, sömnproblem och nedstämdhet och ökar risken för allvarliga sjukdomar som diabetes och cancer. 

Varför lämna kontrollen över din kropp och hjärna till snabbmatindustrin och Godiskungen? Ta tillbaka makten över din hälsa! Använd din SJÄLVKRAFT! 

Det finns en massa underbara, rena och fräscha råvaror som ger dig all kraft och energi du behöver för att må bra. Använd din fantasi för att laga läckra, vackra, välsmakande och hälsosamma måltider och annat gott. 

Så min vän, vad tar du med dig? Vad är ett första steg du kan ta redan idag för att ta fram din Självkraft?