Den miljö du lever i påverkar dig mer än du kanske tror – ända ner på cellnivå. Förutom att vi redan som små barn påverkas emotionellt av allt och alla runtomkring oss, framförallt familjeförhållandena, så fortsätter det hela livet. Dina nära relationer. Var du bor. Ditt sociala umgänge. Din arbetsmiljö. Lika avgörande är den övriga miljön som du vistas i.

Hur vi bor och var vi bor avspeglar ofta vilken ålder, utbildning, arbetssituation, familjeförhållanden och ekonomi vi har. Det påverkar i allra högsta grad både hälsa och livslängd. I en nyligen genomförd undersökning uppmättes så stora skillnader i livslängd som 18 år mellan de mest utsatta områdena och de mest välbärgade. 

Det är också viktigt för din hälsa och ditt mående att ha närhet till naturen, skogen eller ett grönområde. Det gör gott för både kroppen och själen. Att andas frisk luft. Låta solen värma dina kinder. Känna det daggvåta gräset under dina fötter. Blicka ut över en glittrande sjö. Uppleva dofterna i skogen efter ett stilla regn. Plocka bär och svamp med dina egna händer. Njuta av smakerna från allt som växer i naturen. Allt detta stärker din livskraft.

När vi bryr oss om och uppskattar naturen och allt som växer och lever där, så bryr vi oss också om oss själva. Vi ingår alla i naturens ekosystem och det som finns i naturen finns i våra kroppar. Därför måste vi vara rädda om miljön. Avgaser, bekämpningsmedel, kemikalier och giftiga utsläpp. Allt detta omger oss varje dag. Liksom strålning från mobiltelefoner och elektrisk utrustning. Det går inte att skydda sig från allt, men att bli medveten om vad du själv kan göra för att bidra till miljön och våra barns framtid är ett första steg. 

Att välja ekologiska alternativ när du handlar mat bidrar till att stärka din kropp, förbättra din hälsa och vår miljö. Även om det kostar lite mer med ekologiskt så är det värdefullt på sikt. Vad är priset för din hälsa? Vad kan du prioritera bort för att istället göra mer medvetna matinköp? Hur mycket pengar lägger du på livsmedel och dryck som inte är bra för din hälsa? Hur mycket kostar det dig att vara sjuk varje år om man räknar med förlorad arbetsinkomst, kostnader för medicin och läkarvård? Vad är livskvalitet värt för dig? 

Kunskap är makt. Genom att lära dig mer om hur du kan förbättra din hälsa så tar du ansvar för ditt eget liv. Många bäckar små bildar en å. Gör vad du kan för att gradvis välja det som är bra för dig och som stärker din hälsa. Det påverkar inte bara ditt eget liv utan även barnens och de kommande generationerna. Ta tillbaka makten över din hälsa och ditt liv så stärker du din SJÄLVKRAFT! 

Jag guidar dig gärna på vägen med hjälpa av kraftfulla, djupgående metoder för att ge dig de optimala förutsättningarna till en god, varaktig hälsa för kropp och själ.

Börja med att bli prenumerant på inspirationsmejlet Lenas Inre Rum för Självkraft! Då får du även välkomstgåvan Min Magiska Morgonmeditation och kommande veckobrev med mer guidning och unika erbjudanden – endast för prenumeranter! 

Med värme och kärlek,

Lena Marjoniemi

Transformationscoach